Shirley Welten – Perspective

geplaatst in: Geen categorie | 0

/pəˈspɛktɪv/

14 januari – 8 april 2022
Shirley Welten, echo

Dit is de eerste wisselexpositie van 2022 die te zien is in de expositieruimte aan het einde van de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie heeft als titel ‘Perspective’. Deze titel verwijst naar de bijzondere fotowerken van beeldend kunstenaar Shirley Welten. Het werk dat Shirley Welten toont in het JBZ bestaat uit analoog fotowerk. Zij drukt haar werk zelf af en zij toont 21 fotowerken in deze expositie. De expositie is te zien in de expositieruimte van de boulevard vanaf 14 januari 2022 tot 8 april 2022. 

Alle fotowerken die getoond worden zijn analoge met de hand gemaakte afdrukken voorzien van een coating op een aluminium frame. Shirley Welten toont grote fotowerken die met name in het voorste gedeelte van de expositieruimte te zien zijn. In het achterste deel van de expositieruimte toont Shirley ook haar kleinere werken. Achter in de expositieruimte zijn de muren zo opgesteld dat er drie afgeschermde ruimtes ontstaan. Daar kan de bezoeker zich in alle rust kunnen focussen op het werk.  Shirley Welten heeft ook diverse kunstkaarten gemaakt van haar analoge fotowerken. Deze kunstkaarten zijn gratis beschikbaar voor de bezoekers van deze expositie. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot Art Mediation op het atelier van de kunstenaar in hartje ’s-Hertogenbosch.

De melancholie is tastbaar in alle werken van Shirley Welten, schoonheid en vergankelijkheid spelen mee. “Ik zoek een combinatie van wat ik kan vinden en wat ik zelf meeneem. Ik in verhouding tot de wereld, samengevat in een beeld”, aldus Welten. Zij ziet haar afbeeldingen als denkruimte, als beleving, als staat van zijn. 

De titels van de fotowerken zijn bijzonder: ‘tra di loro’, ‘plantenverschijning in kerk’, ‘nachtkastje in hotel iași’, ‘camping otterloo’, ‘huisje aan bevroren meer’, en ‘Nardo’. De titels verwijzen naar de vele reizen die de kunstenaar heeft gemaakt. De fotowerken ‘hal l’viv’, ‘echo’ en ‘longing’ zijn tentoongesteld in een van de vitrines. Daar zijn ook teksten te lezen waarin Shirley Welten de kunstwerken toelicht. 

De titel ‘Perspective’ van deze expositie verwijst naar de titel van de analoge foto PERSPECTIVE / where we meet’. Het perspectief dat de fotograaf als beeldend kunstenaar heeft op de dingen in de wereld om haar heen: 

“Nooit kan ik jouw standpunt innemen. Jij kijkt met andere ogen. You ARE portrait | I AM landscape. We kijken vanuit onze eigen positie naar de buitenwereld. We kijken naar onze gemene deler. Wij zijn hetzelfde – vlees, bloed – mens. Op grote afstand kijken we naar de maan. Een hemellichaam, zo ver weg. Ik kan me niet voorstellen hoe het daar is. En toch is het herkenbaar”.

Shirley Welten blijft beschouwer van wat zij fotografeert. Een buitenstaander die op zoek is naar dat ene beeld. De rust die intreedt zodra zij het idee heeft dat beeld vastgelegd te hebben is overweldigend. “Het is bijna net zo overweldigend als de eerste kennismaking met de afdruk uit de donkere kamer,” aldus Shirley Welten. 

Shirley Welten wil graag met haar foto’s de ruimte bieden aan bezoekers, patiënten en medewerkers om te ontspannen, om te verdiepen, om te verwerken, om te verwonderen en om in te verdwijnen. In elke samenleving is kunst nodig en een ziekenhuis is een samenleving op zich. 

V I S I E  O P  K U N S T 

Kunst maakt deel uit van de healing environment die het ziekenhuis zijn patiënten wil bieden. Het ervaren van kunst heeft een genezende werking. Een prettige omgeving draagt bij aan het genezingsproces. Regelmatig zijn er concerten en exposities, waarbij samengewerkt wordt met lokale culturele instellingen. Ook onderhoudt de kunstcommissie contact met lokale kunstenaarsgroepen en kunstopleidingen. Het ziekenhuis wil ook een platform zijn om nieuw talent aan het Bossche publiek te tonen. De exposities worden mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. 

14 januari – 8 april 2022

Jheronimus Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1
5223 GZ ‘s-Hertogenbosch
073-5532000
kunstcommissie@jbz.nl
www.jeroenboschziekenhuis.nl


De expositie is te bezichtigen bij bezoek aan het ziekenhuis.


Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.